Obsługiwane przez usługę Blogger.
17.08.2011

Chilli con carne


Tegoroczne lato nie pozwala zapomnieć o nadchodzącej jesieni. Dla tych  co marzą o słońcu meksykański klasyk - wołowina duszona z chilli i pomidorami. Danie szybkie, łatwe i takie dobre, że od razu robi się cieplej. Można podać je jako gulasz z chlebem albo w wersji na tzw. wypasie, którą prezentuję poniżej. Przepis na 6 osób.

Chilli con carne:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 papryczki chilli
  • 2 puszki pomidorów
  • mały przecier pomidorowy
  • puszka czarnej fasoli
  • przyprawy: oregano suszone, papryka słodka, kmin rzymski (nie kminek), gorzkie kakao, sól, pieprz, cukier
Żółty ryż:
  • ryż
  • kurkuma
Sałata:
  • dowolna sałata
  • 3 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu (lub jedna cukru)
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 6 pszennych tortilli
  • ser żółty
  • kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
1.      Cebulę, czosnek i chilli siekamy drobno. Wrzucamy do garnka na zimną oliwę, lekko solimy, dusimy powoli na małym ogniu 3 minuty.
2.     Dodajemy przyprawy: po łyżeczce oregano, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz szczyptę pieprzu. Dusimy kolejne 3 minuty.
3.     Dodajemy mięso, podkręcamy na chwilę ogień – smażymy intensywnie aż mięso lekko zbrązowieje.
4.     Dodajemy pomidory z puszki,  przecier i łyżeczkę kakao, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 45 minut). Jeżeli po spróbowaniu danie okaże się zbyt kwaśne dodajemy łyżeczkę cukru.
5.     Doprawiamy solą i pieprzem, na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną czarną fasolę z puszki. Jeżeli danie będzie zbyt łagodne w smaku, można wyostrzyć je mielonym chilli.

Propozycja podania:

1.      Nadziewamy pszenne tortille chilli con carne i startym żółtym serem. Wykładamy na blachę lekko wysmarowaną oliwą. Zapiekamy w 200°C przez 30 minut.
2.     W tym czasie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu z czubatą łyżeczką kurkumy.
3.     Robimy sałatę – im prostszą w smaku, tym lepiej. W małym słoiczku mieszamy oliwę, musztardę, miód pieprz i sól, zakręcamy, wstrząsamy energicznie i dressing do sałaty gotowy. Mieszamy z poszarpaną sałatą na krótko przed podaniem.
4.     Do każdej nadzianej tortilli robimy kleks ze śmietany.
5.     Do tego własnoręcznie robiona lemoniada lub jeszcze lepiej mojito i jesteśmy w Meksyku!



0 komentarze: