17.08.2011
Chilli con carne
17:33 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
Tegoroczne lato nie pozwala zapomnieć o nadchodzącej jesieni. Dla tych co marzą o słońcu meksykański klasyk - wołowina duszona z chilli i pomidorami. Danie szybkie, łatwe i takie dobre, że od razu robi się cieplej. Można podać je jako gulasz z chlebem albo w wersji na tzw. wypasie, którą prezentuję poniżej. Przepis na 6 osób.
Chilli con carne:
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3-4 papryczki chilli
- 2 puszki pomidorów
- mały przecier pomidorowy
- puszka czarnej fasoli
- przyprawy: oregano suszone, papryka słodka, kmin rzymski (nie kminek), gorzkie kakao, sól, pieprz, cukier
Żółty ryż:
- ryż
- kurkuma
Sałata:
- dowolna sałata
- 3 łyżki musztardy
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu (lub jedna cukru)
- sól, pieprz
Ponadto:
- 6 pszennych tortilli
- ser żółty
- kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
1. Cebulę, czosnek i chilli siekamy drobno. Wrzucamy do garnka na zimną oliwę, lekko solimy, dusimy powoli na małym ogniu 3 minuty.
2. Dodajemy przyprawy: po łyżeczce oregano, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz szczyptę pieprzu. Dusimy kolejne 3 minuty.
3. Dodajemy mięso, podkręcamy na chwilę ogień – smażymy intensywnie aż mięso lekko zbrązowieje.
4. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i łyżeczkę kakao, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 45 minut). Jeżeli po spróbowaniu danie okaże się zbyt kwaśne dodajemy łyżeczkę cukru.
5. Doprawiamy solą i pieprzem, na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną czarną fasolę z puszki. Jeżeli danie będzie zbyt łagodne w smaku, można wyostrzyć je mielonym chilli.
Propozycja podania:
1. Nadziewamy pszenne tortille chilli con carne i startym żółtym serem. Wykładamy na blachę lekko wysmarowaną oliwą. Zapiekamy w 200°C przez 30 minut.
2. W tym czasie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu z czubatą łyżeczką kurkumy.
3. Robimy sałatę – im prostszą w smaku, tym lepiej. W małym słoiczku mieszamy oliwę, musztardę, miód pieprz i sól, zakręcamy, wstrząsamy energicznie i dressing do sałaty gotowy. Mieszamy z poszarpaną sałatą na krótko przed podaniem.
4. Do każdej nadzianej tortilli robimy kleks ze śmietany.
5. Do tego własnoręcznie robiona lemoniada lub jeszcze lepiej mojito i jesteśmy w Meksyku!
Etykiety:
jednogarnkowe,
na obiad
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz