17.08.2011
Letnia sałatka na ciepło
22:21 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
To dziwne, ale w moich wspomnieniach o dzieciństwie zawsze jest lato. Gorące i jasne, przeplatane burzami – prawdziwe lato. Można też śmiało powiedzieć, że minęło mi nad rzeką. Chodziliśmy tam całą rodziną, wliczając ciocie i wujków oraz oczywiście moich kuzynów, od których nie raz zdarzało mi się oberwać kamieniem, mułem czy pijawką... Przewaga chłopaków miała też dobre strony – tak bezmyślne, zakazane i wspaniałe zabawy mogli wymyślać tylko oni. Ilekroć myślę o pięciolatkach przekraczających wszerz rwącą rzekę, mam gęsią skórkę. Z drugiej strony były to najpiękniejsze czasy, kiedy w głowie nie było jeszcze czarnych scenariuszy takich występków…
Nieodzownym elementem dnia nad rzeką było jedzenie fasolki szparagowej, bobu i jajek na twardo (i arbuza!). Postanowiłam połączyć tamte smaki lata w ciepłej sałatce, która może stanowić samodzielne danie lub dodatek.
Przepis na 4 osoby.
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 0,5 kg bobu
- 0,5 kg ziemniaków
- jajka (opcjonalnie, ile chcemy)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki (ja lubię duuużo pietruszki)
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
1. Ziemniaki, fasolkę i bób gotujemy do ulubionej miękkości.
2. Na 2 łyżkach gorącej oliwy smażymy ugotowane już ziemniaki ze startymi ząbkami czosnku i przyprawami. Gdy się zezłocą, dodajemy ugotowaną fasolkę i bób, i krótko razem podsmażamy.
3. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
4. Podajemy ciepłą – z jajkiem (ja lubię na miękko) lub bez, lub jeszcze inaczej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz