17.08.2011
Śliwki pod kruszonką
20:21 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
Genialne, proste, pyszne - a do tego można wykorzystać praktycznie każde owoce, jakie akurat mamy. U mnie tym razem padło na śliwki. Każde owoce podczas pieczenia stają się kwaśniejsze (nie znam wytłumaczenia tego zjawiska i bardzo mnie to męczy) i o to chodzi – kontrast między kwaśnymi owocami i słodką gorącą kruszonką daje niesamowity efekt. Wersja dla hedonistów zawiera także gałkę lodów waniliowych…
Na 4 porcje (moje ramekiny mają 9 cm średnicy), czasami przygotowuję ten deser w pokrywce do mojego naczynia żaroodpornego o wymiarach 15 x 25 cm.
- 50 g zimnego masła
- 5 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- garść migdałów w płatkach (opcjonalnie)
- dowolne owoce sezonowe – w tej chwili śliwki, brzoskwinie, owoce leśne
- mąka ziemniaczana (w razie bardzo soczystych owoców)
1. Robimy kruszonkę: rozcieramy palcami mąkę, cukier i masło. Mieszamy widelcem z płatkami migdałów. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na dłużej (kruszonkę można przygotować z wyprzedzeniem).
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
3. Do wysmarowanych masłem foremek nakładamy pokrojone owoce. Jeśli wolimy słodsze posypujemy cukrem. Oprószamy lekko mąką ziemniaczaną.
4. Na owoce wykładamy schłodzoną kruszonkę, zapiekamy 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki. Podajemy gorące (ale należy ostrzec gości!).
Etykiety:
desery na ciepło,
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz