Obsługiwane przez usługę Blogger.
22.08.2011

Suszone pomidory

Wymagają trochę czasu i pracy, ale opłaca się. Podbijają smak niejednej potrawy, są świetnie jako przekąska. Kanapka z suszonymi pomidorami, salami i rukolą to dla mnie spełnienie kanapkowych marzeń.
Zaskoczyło mnie, że wyszły takie słodkie. To chyba dlatego, że nie dodałam do nich octu, jak polecają niektóre przepisy. W każdym razie ta słodycz bardzo mi pasuje.
Użyjcie mięsistych pomidorów, z małą ilością pestek – ja użyłam odmiany LIMA (dziś u mnie na targu po 90 gr za kilogram!!!).

Przepis na 6 małych słoiczków.
  • 6 kg mięsistych pomidorów
  • 1,5 l oliwy lub oleju rzepakowego (w zależności od finansów…)
  • 2 główki czosnku
  • oregano
  • ocet winny lub balsamiczny (kilka kropel na słoik, jeśli lubicie kwaśniejsze pomidory)
  1. Pomidory myjemy, rozkrajamy na pół, wykrawamy gniazda.
  2. Z każdej połówki łyżką wydrążamy pestki.
  3. Układamy połówki pomidorów ciasno na wyłożonej papierem kratce rozcięciem do góry.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 – 80 °C (jeżeli jest to piekarnik gazowy to na najmniejszym ogniu) i suszymy około 8 godzin przy uchylonych lekko  drzwiczkach (na szerokość 2-3 cm), kontrolując stopień wysuszenia pomidorów.
  5. Pomidory suszymy do momentu, aż będą suche, ale nie na wiór, studzimy.
  6. Na dno czystych słoików kładziemy kilka ząbków czosnku szczyptę oregano i soli. Na to układamy ciasno pomidory.
  7. Olej podgrzewamy do momentu aż na dnie będą małe bąbelki. Zalewamy pomidory w słoikach. Jeśli chcemy, dodajemy kilka kropli octu. Zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem – pomidory same się wekują.
  8. Przechowujemy w ciemnym miejscu do kilku miesięcy, po otwarciu w lodówce do 2 tygodni.



0 komentarze: