18.08.2011
Tort Szefowej (cytrynowo - leśny)
09:55 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
W lecie nie mamy raczej ochoty na ciasta z kremem. Ja piekąc torty mam zasadę – im mocniejsze smaki, tym lżejsza konsystencja i odwrotnie - przy lekkich np. owocowych pozwalam sobie na cięższe ciasto czy krem. I tak jest w tym przypadku. Wilgotne cytrynowe ciasto przełożyłam kremem z owocami leśnymi. Powstało wspaniałe, świeże, letnie połączenie.
Zdjęcia finału nie ma, bo nie zdążyłam zrobić – musi wystarczyć szkic J. I ku przestrodze – zachowujcie porządek na blacie roboczym, żeby uniknąć niemiłych niespodzianek…
Przepis na blachę o średnicy 24 cm. Tort wychodzi wysoki, można zrezygnować z jednej warstwy ciasta, należy wtedy zrobić mniej kremu.
Ciasto cytrynowe. Składniki na 1 blat:
- szklanka (250 ml) mąki
- ¾ szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- W misce miksujemy masło z cukrem, po chwili wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując.
- Miksując, wsypujemy powoli suche składniki, następnie dodajemy jogurt.
- Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny.
- Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy ok. 20 min. do tzw. suchego patyczka.
- Robimy jeszcze 2 blaty tą samą metodą. Studzimy.
Krem:
- 500 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
- ½ szklanki cukru
- 300 g malin
- 300 g borówek amerykańskich lub jagód
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, chowamy do lodówki.
- Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do serka z cukrem dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie łyżką. Dodawajemy powoli śmietanę, mieszając delikatnie by nie stracić powietrza w kremie.
- Do kremu dodajemy owoce (trochę zostawiamy do dekoracji), mieszamy.
Przygotowanie tortu:
- Przekładamy ostudzone blaty kremem, nie wymagają one już nasączania.
- Na wierzchu smarujemy kremem, układamy owoce.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin (najlepiej na noc). Jest to tort śmietanowy –po wyjęciu z lodówki nie wytrzyma za długo.
Etykiety:
torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz