Obsługiwane przez usługę Blogger.
18.08.2011

Tort Szefowej (cytrynowo - leśny)


W lecie nie mamy raczej ochoty na ciasta z kremem. Ja piekąc torty mam zasadę – im mocniejsze smaki, tym lżejsza konsystencja i odwrotnie -  przy lekkich np. owocowych   pozwalam sobie na cięższe ciasto czy krem. I tak jest w tym przypadku. Wilgotne cytrynowe ciasto przełożyłam kremem z owocami leśnymi. Powstało wspaniałe, świeże, letnie połączenie.
 Zdjęcia finału nie ma, bo nie zdążyłam zrobić – musi wystarczyć  szkic J. I ku przestrodze – zachowujcie porządek na blacie roboczym, żeby uniknąć niemiłych niespodzianek…

Przepis na blachę o średnicy 24 cm. Tort wychodzi wysoki, można zrezygnować z jednej warstwy ciasta, należy wtedy zrobić mniej kremu.

Ciasto cytrynowe. Składniki na 1 blat:
  • szklanka (250 ml) mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  3. W misce miksujemy masło z cukrem, po chwili wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując.
  4. Miksując, wsypujemy powoli suche składniki, następnie dodajemy jogurt.
  5. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  6. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy ok. 20 min. do tzw. suchego patyczka.
  7. Robimy jeszcze 2 blaty tą samą metodą. Studzimy.
Krem:
  • 500 ml serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
  • ½ szklanki cukru
  • 300 g malin
  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód
  1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, chowamy do lodówki.
  2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do serka z cukrem dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie łyżką. Dodawajemy powoli śmietanę, mieszając delikatnie by nie stracić powietrza w kremie.
  4. Do kremu dodajemy owoce (trochę zostawiamy do dekoracji), mieszamy.
Przygotowanie tortu:
  1. Przekładamy ostudzone blaty kremem, nie wymagają one już nasączania.
  2. Na wierzchu smarujemy kremem, układamy owoce.
  3. Wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin (najlepiej na noc). Jest to tort śmietanowy –po wyjęciu z lodówki nie wytrzyma za długo.

0 komentarze: