30.06.2011
Pierogi z bobem
18:42 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
(...) zamówiłyśmy więc pierogi. Ja z mięsem, Asia ruskie, a Monika z bobem. Jako że wymieniłyśmy się po jednym, mogłyśmy ocenić każdy rodzaj. I chociaż moje były naprawdę pyszne (nawet znalazłam w nich grzyby!), przez cały wieczór nie mogłam pogodzić się z tym, że nie wzięłam tych z bobem...
Postanowiłam zrobić je sama. A że sezon w pełni i bób jest tani, zachęcam do wypróbowania przepisu jak najszybciej.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki (pojemność szklanki 250 ml)
- szklanka gorącej wody
- łyżka masła
- pół łyżeczki soli
- Składniki mieszamy w misce, zagniatamy na ciasto.
- Odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Farsz*:
- 1 kg nieobranego bobu (2 woreczki)
- 100-150 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Bób gotujemy w nieosolonej wodzie przez 30 min. (wrzucamy dopiero po zagotowaniu się wody).
- W tym czasie podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek- powoli i na małym ogniu, nie chcemy spalonych na węgiel skwarów :)
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do boczku, zdejmujemy z ognia.
- Ugotowany bób łuskamy, łączymy z boczkiem. Farsz rozgniatamy lekko praską do ziemniaków lub widelcem, ale nie na całkowitą papkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Lepimy pierogi:
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Wałkujemy na placek grubości 2-3 mm, wycinamy kółka lub kwadraty.
- Lepimy pierogi (moje okrągłe, z dwóch kółek, z lenistwa...)
- Pierogi gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie - nie wrzucamy za dużo na raz by się nie zlepiły. Jak wypłyną, czekamy 30 sekund (maksymalnie) i wyciągamy. Ja podaję zawsze z natką pietruszki.
* Farsz sprawdzi się świetnie również jako nadzienie do naleśników, a jeśli go na końcu nie rozgnieciemy i dodamy posiekaną natkę pietruszki, stworzymy pyszne samodzielne danie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
Wyglądają pysznie :) A w pewnym niedużym mieście nieopodal Wrocławia pierogi takie są zwane smoczymi :)
Prześlij komentarz