Obsługiwane przez usługę Blogger.
30.06.2011

Pierogi z bobem


 (...) zamówiłyśmy więc pierogi. Ja z mięsem, Asia ruskie, a Monika z bobem. Jako że wymieniłyśmy się po jednym, mogłyśmy ocenić każdy rodzaj. I chociaż moje były naprawdę pyszne (nawet znalazłam w nich grzyby!), przez cały wieczór nie mogłam pogodzić się z tym, że nie wzięłam tych z bobem...

Postanowiłam zrobić je sama. A że sezon w pełni i bób jest tani, zachęcam do wypróbowania przepisu jak najszybciej. 

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (pojemność szklanki 250 ml)
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  1. Składniki mieszamy w misce, zagniatamy na ciasto.
  2. Odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Farsz*:
  • 1 kg nieobranego bobu (2 woreczki)
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  1. Bób gotujemy w nieosolonej wodzie przez 30 min. (wrzucamy dopiero po zagotowaniu się wody).
  2. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek- powoli i na małym ogniu, nie chcemy spalonych na węgiel skwarów :) 
  3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do boczku, zdejmujemy z ognia.
  4. Ugotowany bób łuskamy, łączymy z boczkiem. Farsz rozgniatamy lekko praską do ziemniaków lub widelcem, ale nie na całkowitą papkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Lepimy pierogi:
  1. Ciasto dzielimy na 2 części.
  2. Wałkujemy na placek grubości 2-3 mm, wycinamy kółka lub kwadraty.
  3. Lepimy pierogi (moje okrągłe, z dwóch kółek, z lenistwa...)
  4. Pierogi gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie - nie wrzucamy za dużo na raz by się nie zlepiły. Jak wypłyną, czekamy 30 sekund (maksymalnie) i wyciągamy. Ja podaję zawsze z natką pietruszki.
* Farsz sprawdzi się świetnie również jako nadzienie do naleśników, a jeśli go na końcu nie rozgnieciemy i dodamy posiekaną natkę pietruszki, stworzymy pyszne samodzielne danie.

1 komentarze:

MayBee pisze...

Wyglądają pysznie :) A w pewnym niedużym mieście nieopodal Wrocławia pierogi takie są zwane smoczymi :)