28.03.2011
Słodko - kwaśny sos chilli
12:23 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
Czosnek i chilli to mocarny zestaw. Stoją u podstaw całej kuchni azjatyckiej, bez nich większość potraw nie miałaby dla mnie sensu. Są ratunkiem zawsze gdy klepię studencką biedę, bo wystarczy je posiekać, podsmażyć na oliwie, wymieszać z makaronem i już mamy michę czegoś pysznego.
Połączenie „słodko- kwaśny” zawsze jest obietnicą czegoś dobrego i tak właśnie jest w przypadku tego sosu. Ja podałam go jako dodatek do małych filecików z indyka, smażonych w panierce z kokosa. Przez lata kupowałam gotowe sosy, udając, że nie ma w nich tego całego syfu, ale więcej tego nie zrobię. Niewiele pracy – efekt powalający!
Składniki na sos:
- 5 papryczek chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- Pół małego ananasa
- 75 ml octu ryżowego
- 7 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Papryczkę i czosnek jak najdrobniej siekamy, ananasa kroimy w małą kosteczkę, imbir ścieramy na tarce.
- Wszystkie składniki wrzucamy do małego rondelka i gotujemy na najmniejszym ogniu 20 minut.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do gotującego się sosu, szybko mieszając, do zgęstnienia. Próbujemy, doprawiamy w razie potrzeby, studzimy, jemy.
- Z podanych proporcji wychodzi mała miseczka sosu.
Etykiety:
sosy dressingi dipy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Już zjedzone:(
oj superrrrrrr ten sos na pewno go zrobię dla mojego misia. twój blog jest cudaśny :-)
Ach, na samo wspomnienie cieknie ślinka. Mniam :)
Prześlij komentarz