28.03.2011
Rukola z sosem balsamicznym
14:50 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
Jest piękna, kolorowa i sprawia wrażenie bardzo wykwintnej, choć w rzeczywistości jest tak prosta, że aż wstyd słuchać pochwał za nią. Gorzka rukola, słodkie owoce, słony ser i balsamiczny dressing – to nie mogło się nie udać. Udany eksperyment, który powtórzę jeszcze nie raz.
Składniki:
- paczka rukoli (użyłam pół na pół z roszponką)
- 1 gruszka
- mała gałązka winogron
- 50 g parmezanu
- garść łuskanych orzechów włoskich
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sok z ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Na talerzu układamy umytą sałatę.
- Gruszki obieramy, kroimy w pióra; winogrona przekrawamy na pół, wszystko układamy na sałacie.
- Parmezan kroimy w płatki, najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw, posypujemy sałatę.
- Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni i dodajemy do sałaty.
- Wszystkie składniki dressingu mieszamy, najłatwiej to zrobić w zamkniętym słoiczku, którym wystarczy energicznie potrząsnąć i gotowe.
- Podajemy od razu, każda sałata po polaniu dressingiem dość szybko więdnie, więc dodajemy go bezpośrednio przed jedzeniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
piękna kolorowa sałatka. świetny blog ładne zdjęcia CIEKAWE JAKIEGO UŻYWASZ APARATU??
Prześlij komentarz