18.10.2011
Kurczak z warzywami w sosie teriyaki
00:37 | Autor:
Soulmade |
Edytuj post
Na wyprzedaży w Biedronce kupiłam gotowy sos teriyaki. Skład niezły, krótki. Mając w zanadrzu taką buteleczkę łatwo o dobry obiad. Kurczak, warzywa, ryż i w pół godziny mamy zdrowy posiłek. Tym razem zrezygnowałam z papryczki chilli i zrobiłam wersję łagodną.
Przepis na 6 osób.
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 3 papryki (dowolne, tylko nie zielone)
- 2 małe cukinie
- 1 brokuł świeży lub paczka mrożonego
- 6 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 torebki ryżu jaśminowego
- 100 ml sosu teriyaki (albo sojowego)
1. Obieramy korzeń imbiru i kroimy w cienkie płatki (ja zrobiłam to obieraczką do warzyw), siekamy czosnek, mieszamy z sosem teriyaki (jeżeli chcemy w wersji na ostro dodajemy jeszcze posiekaną papryczkę chilli). Do tego wszystkiego dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Możemy chwilę marynować mięso, ale niekoniecznie.
2. Obsmażamy kurczaka na dużym ogniu, intensywnie, do zrumienienia.\
3. Warzywa dodajemy od najtwardszego, ale nie dusimy zbyt długo by były jędrne i lekko chrupiące. Najpierw pokrojona w paski papryka, potem cukinia w plastrach. Brokuł obgotowujemy 5-8 min osobno, dodajemy na krótko przed końcem gotowania, by nie stracił pięknego koloru.
4. Całe gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 20-25 minut.
5. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
Dopiero trafiłem na tego bloga, świetna robota!!
Prześlij komentarz