Obsługiwane przez usługę Blogger.
28.03.2011

Rukola z sosem balsamicznym


Jest piękna, kolorowa i sprawia wrażenie bardzo wykwintnej, choć w rzeczywistości jest tak prosta, że aż wstyd słuchać pochwał za nią. Gorzka rukola, słodkie owoce, słony ser i balsamiczny dressing – to nie mogło się nie udać. Udany eksperyment, który powtórzę jeszcze nie raz.

Składniki:
  • paczka rukoli (użyłam pół na pół z roszponką)
  • 1 gruszka
  • mała gałązka winogron
  • 50 g parmezanu
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Na dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku


  1. Na talerzu układamy umytą sałatę.
  2. Gruszki obieramy, kroimy w pióra; winogrona przekrawamy na pół, wszystko układamy na sałacie.
  3. Parmezan kroimy w płatki, najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw, posypujemy sałatę.
  4. Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni i dodajemy do sałaty.
  5. Wszystkie składniki dressingu mieszamy, najłatwiej to zrobić w zamkniętym słoiczku, którym wystarczy energicznie potrząsnąć i gotowe.
  6. Podajemy od razu, każda sałata po polaniu dressingiem dość szybko więdnie, więc dodajemy go bezpośrednio przed jedzeniem.



1 komentarze:

Anonimowy pisze...

piękna kolorowa sałatka. świetny blog ładne zdjęcia CIEKAWE JAKIEGO UŻYWASZ APARATU??